Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Hlinky 46,46a - STP opěrné stěny za domem + posouzení statiky a návrh opatření
Odesílatel Iveta Němcová
Organizace odesílatele Statutární město Brno, městská část Brno-střed [IČO: 44992785]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 03.06.2022 08:22:20
Předmět Vysvětlení / Doplnění / Změna zadávací dokumentace

Vážení uchazeči,

dne 02.06.2022 jsme v rámci VZMR s názvem: "Hlinky 46,46a - STP opěrné stěny za domem + posouzení statiky a návrh opatření" obdrželi následující dotaz:

"Dobrý den,

za společnost xxx bychom měli několik dotazů ohledně zpracování STP opěrné zdi Hlinky.

Součástí zdi je v pravé části (při pohledu od domu do zahrady) sklep. V jakém rozsahu je požadován průzkum tohoto sklepa? Stačí zákres a vizuální kontrola, nebo zde mají být provedeny zkoušky jako u opěrné zdi (pevnost, tloušťka, vlhkost, salinita zdiva apod.)?
Součástí opěrné zdi je odvodnění. Kam je následně svedeno? Jsou k dispozici výkresy kanalizace?
Zeď je památkově chráněná. Použité zdicí prvky nelze sehnat a nebude je tedy možné nahradit. Bude dostačující běžné zapravení maltou?
S pozdravem a přáním pěkného dne"

Odpověď:
1. Sklepy mají být zaměřeny a zhodnoceny z hlediska statiky. Ohledně vlhkosti stačí vizuální kontrola.

2. Výkresy ležaté kanalizace bohužel k dispozici nejsou. Zadavatel zajistí na vlastní náklady alespoň kamerový průzkum včetně zjištění směru a polohy. Výsledky dá k dispozici zhotoviteli STP. Ten pak zahrne zjištěné skutečnosti do svých výstupů.

3. Případné sondy v opěrné zdi stačí zapravit běžným způsobem maltou. Sondy by bylo vhodné provádět citlivě s ohledem na minimální rozsah dalšího poškození ozdobných prvků. Například využít již nyní poškozená místa a pod. Předpokládáme, že jednotlivé sondy nebudou plošně nijak rozsáhlé. V opačném případě bude nutná konzultace s naším technikem.

Upřesnění nad rámec dotazu uchazečů:
Součástí průzkumu a návrhu opatření bude i ohradní zeď uzavírající nádvoří na západní straně. Podle katastrální mapy je na pozemku ve vlastnictví Zadavatele. Parcela za touto zdí ovšem v majetku Zadavatele není a přístup zde bude záležet na ochotě vlastníků.

S pozdravem

Iveta Němcová